Amenajari gradini cu piatra: Ghid pentru crearea unui spatiu exterior perfect

Data: 06/03/2024
�Amenajari gradini cu piatra: Ghid pentru crearea unui spatiu exterior perfect

Multe dintre persoanele interesate de amenajarea spatiului exterior se indreapta catre gradinile cu piatra decorativa. Acestea se remarca atat prin plusul de eleganta oferit, dar si prin functionalitate, intrucat adauga structura, durabilitate si textura oricarei gradini.

Piatra este un material atemporal, care se evidentiaza prin aspectul ei natural, motiv pentru care atunci cand este adaugata in gradina, completeaza decorul rustic, fiind o alegere excelenta pentru rocarii impresionante, alei pitoresti sau ziduri de sprijin.

Daca esti interesat de amenajari gradini cu piatra, citeste in continuare toate informatiile de care ai nevoie pentru o amenajare de exceptie.


Tipuri de pietre decorative ce pot fi utilizate in gradina

Pietrele decorative nu sunt doar durabile, dar si versatile, motiv pentru care este imposibil sa nu gasesti designul perfect pentru gradina de vis. Iata care sunt cateva dintre tipurile de pietre ce pot fi utilizate la amenajarea gradinii:

   Pietre din marmura naturala

Marmura este apreciata pentru eleganta si versatilitate, fiind disponibila intr-o varietate de culori si finisaje, cu margini netede sau rotunjite. Acestea pot utilizate pentru a crea alei frumoase sau zone de relaxare in gradini. De aceea, iti recomandam sa optezi pentru marmura, daca vrei sa conferi o nota eleganta gradinii tale.

    Ardezia

Fiind o piatra plata si subtire, ardezia este perfecta pentru a amenaja alei sau terase. Aceasta impresioneaza printr-un aspect modern, avand nuante de gri sau de negru, perfecte pentru a crea un aspect modern in propria gradina.

   Roca vulcanica decorativa

Daca vrei o rocarie sau o gradina rustica, atunci roca vulcanica decorativa este o alegere inspirata. Aceasta este rezistenta la intemperii, astfel incat nu necesita o intretinere speciala. Utilizeaz-o pentru a crea ziduri, poteci sau alte elemente de decor.

    Piatra de cuart

Cuartul este o piatra naturala perfecta pentru pavaje si terase. Ea se gaseste intr-o varietate de culori, precum nuante de bej, gri sau verde. Daca vrei o amenajare deosebita si cu personalitate, atunci acest tip de piatra este potrivit.

   Calcarul concasat

Fie iti doresti crearea unui strat de drenaj, fie definirea aleilor, calcarul concasat este perfect pentru tine. Acesta este o piatra de dimensiuni mici, cu o textura granulata si o culoare deschisa. Ca atare, cuartul va adauga lumina in orice gradina.

     Piatra de rau

Ideale pentru alei, rocarii sau pur si simplu pentru a accentua un aspect natural in spatiul exterior, aceasta se imbina armonios cu vegetatia. Ea are dimensiuni variate, putand fi inclusa intr-o varietate de stiluri de amenajare.


Idei de utilizare a pietrelor in gradina

Pietrele pot fi folosite intr-o varietate de moduri pentru a amenaja gradina de vis. Iata cateva dintre acestea:

    Amenajarea unei rocarii

Utilizarea pietrelor si a plantelor creeaza rocarii de poveste, care adauga adancime si frumusete gradinii. Trebuie sa alegi locul pentru amenajarea lor, iar apoi sa sapi un sant cu o adancime ce poate varia intre 20 si 40 de centimetri.

Urmeaza plasarea rocilor, fiind de preferat sa optezi pentru cele de dimensiuni diferite, care creeaza o estetica distinctiva. Spatiile dintre pietre se umplu cu plantele pe care vrei sa le cresti, avand grija sa adaugi o combinatie de nisip si pietris, intrucat acesta va asigura drenajul adecvat.

in ceea ce priveste plantele, alege-le pe cele suculente, ierburile alpine si florile care cresc printre stanci.

   Alei si pavaje

Aleile si pavajele sunt necesare in fiecare curte, iar pietrele naturale pot fi imbinate creativ, pentru realizarea lor. Ele pot fi utilizate pentru a crea un model simplu al aleilor, dar si pentru unele mai complexe, cu un rol decorativ unic.

In ceea ce priveste tipul de piatra, ai la dispozitie o gama variata de alegere, precum piatra de rau, ardezia sau granitul. Aleile se amenajeaza usor, prin saparea unui sant, care trebuie sa permita asezarea unui strat de nisip si a pietrisului de nivelare.

Astfel, se asaza stratul de nisip, care are rolul de a preveni alunecarea pietrelor. Continua cu asezarea pietrelor dupa modelul dorit, avand grija ca acestea sa fie pozitionate la aceeasi inaltime. Se lasa spatii mici intre pietre, pentru a permite drenajul apei.

Pietrele se fixeaza cu nisip intre rosturi, care ajuta si la prevenirea cresterii buruienilor. Compactarea este importanta, intrucat aceasta va asigura o fixare si mai buna. Asteapta ca nisipul sa se compacteze natural. Poti inconjura aleile cu borduri, ce pot fi realizate din piatra sau din alte materiale.

Mai ai nevoie de o montare rulou gazon si obtii un spatiu verde echilibrat, ce iti va evidentia si mai mult proprietatea. Rulourile pentru gazon sunt o solutie rapida pentru o peluza perfecta si nu pot fi excluse dintr-o amenajare spectaculoasa a curtilor si a gradinilor.

    Cascade si fantani din pietre

iti doresti construirea unei atractii principale in gradina ta? Atunci poti acorda o sansa unei fantani sau unei cascade. Acestea transforma orice spatiu exterior in locul ideal de relaxare. Alege pozitionarea potrivita, avand grija sa beneficieze de vizibilitate maxima.

Stabileste dimensiunea si forma cascadei sau a fantanii si planifica traseul apei. Acum trebuie sa alegi pietrele potrivite proiectului tau, fiind recomandat sa optezi pentru cele plate, perfecte pentru a crea trepte pentru apa.

Urmeaza sa sapi o groapa corespunzatoare pentru un bazin de apa si sa asezi pietrele. Se plaseaza un strat de pietris sau nisip in bazin, pentru a contribui la drenarea apei si pentru a nivela pietrele. Continua cu asezarea pietrelor, astfel incat sa obtii forma dorita de cascada sau de fantana.

Mai este necesara folosirea unei pompe si adaugarea elementelor decorative preferate. Cascada iti va infrumuseta gradina intr-o maniera unica, cucerindu-te in fiecare zi cu efectul calmant al apei.

   Construirea unor scari din pietre

Scarile din pietre sunt perfecte pentru a adauga functionalitate si estetica gradinii tale. Pentru o urcare si o coborare usoara, iti recomandam ca inaltimea treptelor sa nu depaseasca 15-20 de centimetri, iar latimea lor sa fie de cel putin 30-40 de centimetri.

Alege pietre mari, cu o suprafata plata, pentru a preveni alunecarea. La fel ca si in cazul celorlalte proiecte, se marcheaza traseul scarilor si se sapa un sant, care trebuie sa corespunda cu inaltimea pietrelor.

Se adauga un strat de pietris sau de nisip in sant, se compacteaza bine si se asaza prima piatra, cea de la baza treptelor. Asigura-te ca toate pietrele sunt bine ancorata si stabile, iar in jurul lor planteaza flori, ce le va incadra frumos.


Intretinerea si curatarea pietrei

Pietrele se numara printre cele mai durabile materiale, fiind astfel perfecte pentru utilizarea externa. Cu toate acestea, iti recomandam sa acorzi atentie intretinerii acestora, prin curatarea lor cu regularitate.

Utilizeaza o perie moale sau o matura, pentru a indeparta frunzele si murdaria care se depune pe suprafata lor. Buruienile isi gasesc loc sa creasca intre pietre, dar ele pot fi indepartate periodic. in unele cazuri, poate fi necesara utilizarea unui detergent cu care sa indepartezi murdaria, insa iti recomandam sa alegi unul cu o compozitie blanda, pentru a preveni produsele chimice agresive, ce pot deteriora piatra.

Pentru un plus de protectie al amenajarilor din piatra din gradina ta, alege un produs de etansare, care va crea o bariera protectoare, ce va tine petele la distanta. Acesta contribuie, totodata, la prelungirea duratei lor de viata, intrucat le va mentine frumusetea vreme indelungata.

Pietrele sunt utilizate pentru amenajarea spatiilor exterioare din cele mai vechi timpuri, impresionand atat prin versatilitatea cu care se pot crea designuri spectaculoase, cat si cu durabilitatea lor ridicata. De aceea, le poti gasi cu usurinta o utilizare pentru gradina ta, astfel incat sa o transformi in spatiul ideal de relaxare.

Sună un consultant